De laatste stap: e-CMR

Nog maar recent horen we termen als “blockchain” en “supply chain visibility” in de logistieke sector. Veel bedrijven zijn pas recent bezig met het digitaliseren van hun processen.
De vrachtbrief voor het wegvervoer bleef op papier bestaan, maar sinds kort is deze Convention Relative au Contrat de
Transport International de Marchandises par Route, afgekort tot CMR nu ook digitaal beschikbaar.

De Rotterdamse expediteur Van Donge & De Roo is al sinds 2006 bezig met het digitaliseren van haar processen. “Twee jaar geleden zijn we begonnen met hetdigitaliseren van de CMR,” vertelt Dennis de Roo, managing director bij de logistieke dienstverlener. “Nu is het mogelijk om een volle container in China te bestellen en die voor je deur te laten afleveren zonder dat er ook maar een fysiek document aan te pas komt.” Het transport tussen China en de
haven van Rotterdam is al langer gedigitaliseerd bij Van Donge & De Roo. “De e-CMR kunnen we zien als de puntjes op de i van onze digitalisering,” licht Dennis toe. “De CMR is belangrijk voor het transport van de container over de weg en is niets meer dan een document dat het proces in de container tijdens het transport beschrijft. Als er wat gebeurt met de lading, bijvoorbeeld de lading in de vrachtwagen kiepert om, dan wordt er een opmerking gemaakt op het
CMR-document. We zijn nu de eerste logistieke dienstverlener in Nederland die deze vrachtbrief heeft gedigitaliseerd.
Voortaan kunnen onze klanten via hun telefoon of computer de opmerkingen in het CMR verwerken en gaat alles
digitaal.” De e-CMR is gebaseerd op Blockchain-technologie. “Dit zorgt voor transparantie in het proces. Je kunt alleen maar documenten en gegevens toevoegen. Zo zie je ook wat er niet goed is ingevoerd. Ook inzicht in wanneer diverse acties zoals ophalen van de container, wanneer het afleveren van de lading plaats vind, wordt nu digitaal vastgelegd.”
Van Donge & De Roo is niet het enige logistieke bedrijf dat bezig is haar processen te digitaliseren.

Overal zijn expediteurs bezig digitale platformen uit de grond te stampen. “Een aantal bedrijven noemt zich digitale
forwarder maar ik kan stellen dat wij hier al sinds 2006 mee bezig zijn en kunnen al ruim 10 jaar die diensten aanbieden bij onze klanten op een eigen, digitaal platform die aangepast is aan de systemen van onze klanten zodat ze er snel mee aan de slag kunnen.”

INZICHT
Volgens Dennis zijn deze ontwikkelingen vooral in de AGF-sector een meerwaarde. “Groenten en fruit zijn een bederfelijke waar. Niet alleen snelheid is van belang maar ook de track & trace: waar bevindt mijn container zich precies? Nu prijzen overal inzichtelijk zijn, kunnen bedrijven het hier niet meer op winnen. Meerwaarde is wel te behalen in de logistieke keten van de groothandelaar. Daarvoor is inzicht in je goederenstroom en voorraad van groot belang en met onze digitale tools is dat mogelijk. Zo kun je de afweging maken om je container niet per vrachtwagen te laten bezorgen maar bijvoorbeeld met de trein of binnenvaartschip wat goedkoper is.”

“Naast de Track & trace op onze containers zien we een ontwikkeling op de markt van reefercontainers waarin ook op afstand de temperatuur en andere instellingen te controleren zijn. Deze Remote Container Management (RCM) of reefercontainers is vrij nieuw en niet elke rederij kan deze dienst leveren. Wel zijn er mogelijkheden om zelf sensoren aan te brengen in een container die de status in de container monitoren.”

CO2-RAPPORT
“Niet alleen kunnen wij inzicht bieden in de logistieke keten maar hebben wij ook de mogelijkheid om de CO2-voetafdruk van het transport bij een bedrijf haarfijn uit te rekenen. Het kunnen genereren van zo’n rapport is hierin belangrijk en daarmee willen we ook een stukje bewustzijn meegeven aan onze klanten. De meesten hebben namelijk geen idee wat hun uitstoot is op een bepaald traject. Dat is vooral voor de grote bedrijven belangrijk. Duurzaamheid
is steeds vaker een meerwaarde binnen het bedrijf, ook voor de kleinere klanten, puur als service.”

EN VERDER..
Met de volledige digitalisering van de documenten is het nog niet klaar voor Van Donge & De Roo. “We zijn nu bezig met het geautomatiseerd wassen van onze containers. Met een automatische screening kijken we wat nodig is en kunnen we gelijk de juiste hoeveelheid water voor het reinigen doseren en zo niets verspillen. We willen ook het overslaan van containers in de toekomst automatiseren. Wat je nu ziet bij een DC van bijvoorbeeld Amazon of Bol.com
waar robots de pakjes automatisch op de juiste plaats afleveren, willen we dat gaan doen met containers van 5000 à 6000 kilo. Dit is echt nog iets wat in de kinderschoenen staat. Je blijft immers mensen nodig hebben voor bijvoorbeeld de kwaliteitscontrole in de container. Dat is iets wat een computer nog niet voldoende kan.” (TD – source: www.agfprimeur.nl)

#forwarder #blockchain #supplychainvisibility

Source